dressagebylisa.blogg.se - Utbildningsskalan

Utbildningsskalan

Utbildningsskalan är som en slags stege med sex olika steg som man vill att hästen ska ta. Detta för att uppnå en häst med god ridbarhet. Utbildningsskalan används både för utbildningen av den unga hästen såväl som för den erfarna hästens träning. För att det sista steget ska fungera måste alla steg innan också fungera. Så jag tänkte gå igenom steg för steg, eftersom alla kanske inte har jättestor koll på vad utbildningsskalan är :) Stegen är takt, lösgjordhet, stöd, schwung, rakriktning och samling.

1. Takt (och tempo)
Detta är det första steget, och det säger ju nästan lite sig självt varför. Har man ingen bra takt kommer man aldrig kunna uppnå de andra stegen. En häst måste gå i bra takt och tempo och ha en bra rytm. Det är hela grunden. För att veta vad som är taktmässigt måste man veta de olika gångarternas takt. Skritten är fyrtaktig, traven är tvåtaktig och galoppen är tretaktig. Taktfel kan komma för att hästen rids fel, men det kan även vara medfött.

Den här bilden visar Dicja i ett tydligt taktfel i traven när hon var stressad. De markerade hovarna ska egentligen sättas ner i marken samtidigt, vilket de inte gör.


2. Lösgjordhet
Detta steg hänger ihop väldigt mycket med det första steget. Taktfel kan komma från att hästen inte är tillräckligt lösgjord. Lösgjordhet syftar inte endast på hur liksidig och mjuk hästen är i kroppen, utan även på hur lösgjord hästen är mentalt. En stressad häst är lika lösgjord som en stel häst. Det vill säga inte alls. Detta är ett steg som man kan jobba med väldigt ofta, helst dagligen. Jag tycker att man varje pass ska kolla av hästens lösgjordhet och då menar jag fysiskt. Oftast märker man om hästen är stressad eller liknande och då får man jobba med det helt enkelt. Man kommer inte vidare utan en lösgjord häst, det är bara skadligt.

3. Stöd
Jag tycker att man kan lägga på "och kontakt" till stöd. Man ska ha en bra kontakt till hästens mun och hästen ska söka ett bra stöd. Där måste även ryttaren vara väldigt noga och erbjuda ett bra stöd. Erbjuder man ett stöd och hästen söker det så kommer även balansen komma in. Ett ekipage utan stöd kommer inte ha en bra balans heller. Detta stöd är olika från häst till häst. Vissa hästar vill ha mer stöd, medan andra vill ha mindre. Oftast behöver och vill unghästar ha lite mer stöd just för att hitta balansen och ha säkerheten som stödet ger.

4. Schwung
Detta svåra ord som man vet vad det är, men kan vara svårt att förklara. Jag ska försöka. Schwung är när hästen spänstigt, energiskt och med aktiva bakbenen skjuter på framåt och uppåt. Energin ska kännas genom hela hästen. Hästen rör sig taktmässigt, är lösgjord och har ett bra stöd samt arbetar igenom hela kroppen. Schwung betyder inte automatiskt att hästen förlänger stegen, utan arbetar med fjädrande steg som är elastiska. Hästens bakben vinklas, ryggen höjs och hästen öppnar upp framtill.

5. Rakriktning
Med rakriktning menar man snarare att hästen spårar än går rakt. Det vill säga att bakbenen och frambenen följer samma spår och att hästen inte skjuter ut bogen, som ett exempel. Hästar har, precis som oss människor, oftast en starkare höger- eller vänstersida. Därför är det viktigt att träna båda sidorna lika mycket för att få hästen först och främst lösgjord åt både hållen för att kunna arbeta med rakriktningen. Lika viktigt som det är att träna hästens liksidighet är det att träna vår egen, utan häst. För vi påverkar hästarna i alla högsta grad med vår oliksidighet.

6. Samling
Detta är då det sista steget och för att det ska fungera måste de andra stegen också fungera. Och bara för att man har kommit till det här steget betyder det inte att man inte längre behöver jobba med de föregående stegen. Tvärtom, det är viktigt att man fortsätter att jobba med de andra stegen. Det kan alltid bli bättre! Samling kommer även genom styrkearbete, hästen behöver vara stark för det här. I samling ska hästen belasta bakbenen mer och "sätta sig" mer på de och på så vis höjs framdelen, det vill säga jobbar hästen i uppförsbacke. Samling ska inte förväxlas med ridning i långsamt tempo. Hästen ska fortfarande röra sig taktmässigt och energin går snarare uppåt än framåt. Stegen ska bli kortare, men högre. Hästen måste fortfarande ha framåtbjudning.

Kommentarer:

1 Lina:

Väldigt bra förklarat! :)

Svar: Tack så mycket! :)
Lisa Brännström

Kommentera här: