De senaste två passen

Godmorgon alla därute! Tänkte skriva om de två senaste passen med Occtavia eftersom jag var för trött för att skriva om gårdagens pass igår och har nu även dagens pass att skriva om. So here goes!

Igår tömkörde jag henne eftersom hon hade vilat två dagar i rad och jag förväntade mig att få flänga efter som en liten vante. Men icke. Hon var jätteduktig! Taggad visserligen, men höll sig i skinnet. Förutom en gång då hon lev skrämd av taket som lät konstigt av vinden. Helt förståeligt. Jag har börjat jobba mer och mer på att få henne så stadig som möjligt på volterna och rakt spår. Alltså hålla huvudet stadigt (hon kan nicka rätt mycket när hon blir taggad), inte låta bogarna fladdra och hålla bakdelen på plats och aktiv. Jag insåg att det är lättare att få till allt rätt när man sitter på ryggen eftersom man då både har sitsen och skänklarna. Men det gick bra ändå. Dock så fick hon för sig att böja in huvudet alldeles för mycket i traven, så till slut fick jag koncentrera ig på att bara få fram nosen, vilket också är lättare från ryggen. Nåja, hon var lugn i alla fall.

Idag stod det ridning på schemat och jag hade inte alls tänkt på att det hade kommit en ny häst igårkväll som skulle släppas ut tidigt på morgonen. Så när jag stod och gjorde iordning Occtavia sprang hästarna, skrek och blåste. Occtavia höll sig väldigt lugn och jag tänkte att det fick bära eller brista i ridhuset helt enkelt. Om hon var duktig! Riktigt pigg och mycket energi, men lugn och inte ett dugg upprörd, vilket jag ändå hade räknat med. Tidigare har hon varit väldigt känslig för sådana förändringar och sådana energier, så det var väldigt skönt att hon var lugn idag trots allt.

Fortsatte på gårdagens jobb, men idag uppsuttet, vilket var mycket lättare! Occtavia tyckte att det var jobbigt, men hon kämpade på bra. Det är bara det att hon börjar nicka när hon tycker att det blir jobbigt, men det var ju i och för sig en av sakerna vi jobbade på idag. Hon blev betydligt mer stadigt i slutet, så det gav ju resultat! Det är ridpasset kändes riktigt positivt och det behövde jag verkligen idag.

Glimten i ögat

Occtavia hade lugnat ner sig helt till idag och var sitt vanliga pigga och glada jag. Med glimten i ögat, så hon hade kunnat sätta fart idag också haha. Jag behöll de senaste dagarnas fokus på lugn och harmoni. Det är i och för sig genomgående under igångsättningen (och alltid), så det blir mycket lika och kanske inte så kul att läsa om. Men men!

I skritten höll vi oss på en stor volt där jag först böjde igenom hela hennes kropp. Hon var redan mjuk från början, men det här mjukade upp ännu mer. Därefter koncentrerade jag på att få henne stadig, spåra ordentligt och ta lika mycket stöd på båda tyglarna. Hon har ganska lätt för att bli lite fladdrig i fram och därför kommer inte bakbenen till 100% arbete, men efter mycket arbete, bland annat med skänkelvikning på volt där hon "tvingas" trampa under sig med bakbenen blev hon mycket mer stabil.

I traven ville hon gärna jogga igång i ett väldigt långsamt tempo idag, vilket hon självklart fick göra. Hon behövde nog lite mer tid på sig idag på att komma igång och det är helt okej. Det är skillnad på det oh dålig framåtbjudning. När hon hade kommit igång började vi arbeta som i skritten. I traven var hon desto mer ostadig och lite ojämn i tempot. När hon blev lite jämnare lade jag till övergångar till skritt och sedan till trav igen. Hon segade sig rätt mycket i övergångarna till skritt, så det fick vi jobba på. Att hon tycker att det är kul är ju bara bra, men hon ska fortfarande lyssna. När det gick bra avslutade vi. Kändes riktigt skönt att få ha det här passet innan hon nu får vila två dagar. Egentligen vill jag inte att hon vilar två dagar i rad med tanke på all den energi hon har, men mitt schema på jobbet gjorde att jag fick bestämma mig för att låta henne vila ändå.

Backar några steg

Jag funderade mycket kring passet med Occtavia idag och valde att backa några steg. Det absolut viktigaste är harmonin och den ska finnas i allt, speciellt när man går framåt och vidare. Eftersom hon var så stressad och oharmonisk valde jag då att backa bandet några varv och gå tillbaka. Jag kände att hon behövde bli 100% lugn och harmonisk i tömkörningen innan vi fortsatte med ridningen eftersom det annars inte kommer att fungera. Fungerar inte grunderna kommer resten inte heller att göra det. As simple as that.

Det gick betydligt mycket bättre idag! Jag skrittade fram henne för hand en bra stund och jag märkte på henne att hon var lugnare, men den negativa energin låg under ytan och den skulle lätt kunna plockas fram, medvetet eller omedvetet. Hon spände sig direkt vid minsta ljud, vilket inte är normalt för henne. När hon var lugn med framskrittningen så började jag tömkörningen och då tömkörde jag en bra stund i skritt. Hon skulle vara 100% avslappnad innan vi gick över till trav. Det blev mycket volter där hon skulle spåra helt korrekt, då hon gärna ville skjuta in innerbogen. Vi tränade även en hel del på halter. Jag har inte velat göra det så mycket tidigare under igångsättningen då det lätt skulle kunna bli att hon börjar tänka bakåt just för att göra av med energi, men idag kunde vi börja arbeta med det. Det var samma övning som igår och den övningen kommer jag ihåg hade väldigt positiv inverkan på Dicja när hon hetsade upp sig. Även Occtavia lugnade ner sig bra av den idag. Det blev även en del förvända öppnor som hon arbetade på fint i.

Precis innan jag hade tänkt börja trava så var det ett väldigt konstigt ljud som kom ifrån ridhustaket. När det blåser så kraftigt som det gjorde idag är det något som låter väldigt mycket. Occtavia reagerade, men det var ingen stor reaktion. Hon hoppade till lite, spände sig och skulle titta. Men det var det enda och då kände jag att vi hade kommit långt idag! När hon hade slappnat av helt och hållet igen fick hon jogga lite i traven. Det tyckte hon var väldigt skönt och frustade på. Det fick räcka för idag. Som sagt, harmoni först och främst och det sitter i huvudet. Nog för att jag längtar tills vi är helt igång, men jag har inte bråttom och tänker definitivt inte stressa dit.